Ιστορία της "Οικίας Ναυάρχου Περίανδρου Λαμπίρη"

Στον απόηχο της ιστορίας του νησιού

Η οικία αυτή αποτελεί παλιό αρχοντικό το οποίο κατασκευάστηκε πριν από το 1845. Ανήκε στον Ιωάννη και Μαριγώ Πιπίνου οι οποίοι απέκτησαν έξι παιδιά. Τον Πιπίνο Πιπίνου, τη Λουκία Κανακάρη, την Πραξιθέα Ζερβού, την Ισαβέλλα Αγγελίδη, την Ουρανία Βαϊνδιρλή και τη Διώνη Λαμπίρη.
Το σπίτι αυτό δόθηκε το 1923 ως προίκα από τη Μαριγώ Πιπίνου στην κόρη της Διώνη με την ευκαιρία του γάμου της με το Λάμπρο Λαμπίρη, μεγαλέμπορο της εποχής.
Η Διώνη χρησιμοποιούσε αυτό το σπίτι ως μόνιμη κατοικία της μέχρι το 1945, με μια μικρή διακοπή από το 1936 έως το 1942 όπου μετέβει στη Ρόδο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου της, Λάμπρου. Από το 1945 η οικία χρησιμοποιούνταν ως θερινή πλέον κατοικία από όλη την οικογένεια της Διώνης.
Η Διώνη (Μάμμη, όπως την αποκαλούσαμε τα εγγόνια της) απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τον Ιωάννη Λαμπίρη, την Ηλέκτρα Σπιταδάκη, την Αμαλία Αντωνιάδη και τον Περίανδρο Λαμπίρη, οι οποίοι με τις οικογένειές τους έκαναν τις διακοπές τους στη Χάλκη όπου διέμεναν στο σπίτι (Το Πατρικό, έτσι το ονομάζαμε).
Κάθε καλοκαίρι το σπίτι γέμιζε από γέλια, χαρά και φωνές όλων των παιδιών της οικογένειας (το Λάμπρο, το Δημήτρη,τη Διώνη Π.,την Ηλέκτρα,τη Διώνη Ι. και τη Μαρία) όπως και από τους "μουσαφίρηδες" που περνούσαν κάθε μέρα και κάθονταν στην αυλή, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα της θάλασσας και του νησιού από τη βεράντα. Και το χειμώνα,"Το Πατρικό" παραδινόταν στη μανία του αέρα και της βροχής, στέκοντας όμως αγέρωχο για να μας υποδεχθεί πάλι το καλοκαίρι που ερχόταν.
Μετά όμως από πολλά χρόνια, έχοντας πλέον το σπίτι υποστεί φθορές και θέλοντας να ξαναδώσουμε πνοή σε αυτό το υπέροχο αρχοντικό, αποφασίσαμε με το σύζυγό μου Βασίλη, που τον ευχαριστώ πολύ για την αμέριστη βοήθειά του, να το ανακαινίσουμε δίνοντάς του το όνομα “Οικία Ναυάρχου Περίανδρου Λαμπίρη” προς τιμή του πατέρα μου ο οποίος αγαπούσε τόσο πολύ αυτό το σπίτι και πάλευε μαζί με τα αδέλφια του τόσα χρόνια για να σταθεί “όρθιο”.
Πιστεύω ότι οι κόποι του όλα αυτά τα χρόνια δεν πήγαν χαμένοι και το σπίτι θα αποκτήσει πάλι την αίγλη και την αξία που του αρμόζει έχοντας πινελιές που θα θυμίζουν την παρουσία του ναυάρχου Περίανδρου Λαμπίρη.

Είμαι η Διώνη, η κόρη του ναυάρχου Περίανδρου Λαμπίρη.

Ναύαρχος Περίανδρος Λαμπίρης

Ο Ναύαρχος ε.α. Λαμπίρης Περίανδρος του Λάμπρου, γεννήθηκε στην Χάλκη Δωδεκανήσου στις 4 Δεκεμβρίου 1931.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1949 εισήλθε στη Σ.Ν.Δ.(Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) και αποφοίτησε στις 25 Φεβρουαρίου 1953 ως μάχιμος Σημαιοφόρος.

Την 17 Φεβρουαρίου 1956 προήχθη σε Ανθυποπλοίαρχο, την 11 Μαρτίου 1960 προήχθη σε Υποπλοίαρχο, την 25 Φεβρουαρίου 1965 προήχθη σε Πλωτάρχη, την 25 Φεβρουαρίου 1969 προήχθη σε Αντιπλοίαρχο, την 25 Φεβρουαρίου 1973 προήχθη σε Πλοίαρχο, την 27 Ιουλίου 1981 προήχθη σε Αρχιπλοίαρχο, την 23 Μαρτίου 1982 σε Υποναύαρχο και σε Αντιναύαρχο την 19 Δεκεμβρίου 1984 όπου και αποστρατεύτηκε.

Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Β΄ Υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ(Γενικό Επιτελείου Εθνικής Αμύνης) και την 21 Ιουλίου 1995 ανακλήθηκε στην ενέργεια με το βαθμό του Αντιναυάρχου, ενώ την 01 Φεβρουαρίου 2001 επαναφέρθηκε στην εφεδρεία.

Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας και σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις.

Διατέλεσε Κυβερνήτης του οχηματαγωγού ΔΑΝΙΟΛΟΣ (ως Υποπλοίαρχος), του πλωτού συνεργείου ΣΑΚΙΠΗΣ (ως Πλωτάρχης) και του αντιτορπιλικού ΛΟΓΧΗ (ως Αντιπλοίαρχος). Με το βαθμό του Πλοιάρχου, υπηρέτησε ως Διευθυντής του 2ου Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγείου Ναυτικού, Υποδιοικητής της Σ.Ν.Δ., Αρχιεπιστολέας του Διοικητή Αντιτορπιλικών και Διοικητής της 1ης Μοίρας Αντιτορπιλικών.

Στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Β’ Κλάδου του ΓΕΝ (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού- ως Αρχιπλοίαρχος/Υποναύαρχος), Διευθυντή Β’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ (ως Υποναύαρχος), καθώς και Β’ Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ (ως Αντιναύαρχος).

Εκτός από άλλα πλοία του Στόλου, υπηρέτησε στο Επιτελείο της 2ης Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως και του Αρχηγείου Κρητικού και Ιονίου Πελάγους, τη Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής, το Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ, το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων και σε επιτελείο του ΝΑΤΟ(MEDNOREAST, 1971-1973). 

Κατά την ανάκλησή του στην ενέργεια από την εφεδρεία την περίοδο 1995-2001, ο Ναύαρχος ε.α. Λαμπίρης Περίανδρος διατέλεσε Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου.

Είχε τιμηθεί από την Ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για τις προσφερθείσες από αυτόν υπηρεσίες με τις εξής ηθικές αμοιβές:

ΠΑΡΑΣΗΜΑ
Χρυσός Σταυρός του Γεωργίου του Α΄

Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα

Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Πολωνικής Δημοκρατίας

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής από τον Βασιλιά της Ισπανίας

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας

Αργυρός Μεγαλόσταυρος Β’ Τάξεως του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αυστρίας

1st Ανώτερος Ταξιάρχης του Πολικού Αστέρος από το Βασιλιά της Σουηδίας

Ανώτερος Ταξιάρχης του Σταυρού του Αετού από τον Πρόεδρο της Εσθονίας

ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Στρατιωτικής Αξίας Δ΄, Γ΄ ΚΑΙ Α΄ Τάξης
Διαμνημονεύσεως ευδοκίμου Διοικήσεως Α Τάξης
Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’